יש גם קבוצת קשישים שלא זכאים לקצבת הזקנה כלל, כי הם לא עומדים בתנאי הביטוח הלאומי. עמותת "לחיות בכבוד" מסייעת להם בארוחה חמה ואוזן קשבת
מדינת ישראל עיגנה בחוק את הזכויות המגיעות לקשישים מביטוח לאומי, בניהם קצבת הזקנה העומדת כיום על 1,680 ש"ח ליחיד, 1,775 ש"ח במידה ומדובר בזוג קשישים מעל לגיל 80 ו-3,589 ש"ח במידה ויש לזוג ילדים. מעבר לקצבת הזקנה, הביטוח הלאומי מעמיד עבור הקשישים במדינת ישראל מגוון הטבות בניהן: הנחה בהוצאות רפואיות, הנחות בחימום הבית ועוד.
על מנת שקשיש יוכל לקבל את ההטבות המגיעות לו ואת קצבת הזקנה, תחילה עליו לדרוש אותם, ושנית, עליו לעמוד במספר תנאים, ששניים מהם הינם חסם כניסה גדול עבור אוכלוסיית קשישים שלמה. להלן התנאים המדוברים:
- על הקשיש להיות תושב ישראל מגיל 18 ומעלה – קשישים שעלו לארץ אחרי גיל 62 לא זכאים להטבות אלו.
- על הקשיש לשלם לביטוח הלאומי לפחות 60 חודשים בעשר השנים הקודמות.
אוכלוסיית הקשישים שלא זכאית לקצבה
בישראל של שנת 2023, יש אוכלוסיית קשישים דיי גדולה שעלתה מרוסיה בגיל מאוחר. לאוכלוסייה זו אין פנסיות, רבים מהם ללא משפחה והם משתכנים במקבצי דיור ולא מקבלים קצבה כי הם לא זכאים לה על פי שני הסעיפים שהצגנו קודם.
אל הקבוצה הזו מצטרפים גם ניצולי שואה עריריים שהם כן מקבלים קצבת זקנה, אך מכיוון שאין להם בן או בת זוג וגם לא ילדים, הם מקבלים את הסכום הנמוך ביותר שלא מספיק כמעט לכלום, בטח שלא לתרופות באופן קבוע או מזון מזין.
אנשים טובים באמצע הדרך
מה עושה קשיש במדינת ישראל שלא זכאי לקצבת זקנה ואין לו פנסיה? אלו שעוד מצליחים לעמוד על הרגליים ולעבוד, מנסים את מזלם בעבודות כפיים, אך רובם נתמכים על ידי אנשים טובים שרוצים לעזור ולסייע, בניהם נמצאים גם בתי התמחוי והעמותות השונות.
עמותת לחיות בכבוד היא עמותה כזו, הדואגת לקשישים אלו באמצעות ארוחה חמה ואוזן קשבת, שני דברים שמסייעים להפוך את היומיום שלהם לקצת יותר נעים ומשמח.
גם אתה יכול לקחת חלק
מה צריך לעשות כדי לסייע לקשיש בארוחה? יכול להיות שלא תאמינו, אך מה שמפריד בין ארוחת צהריים אחת יחידה עבור קשיש, הם למעשה 20 שקלים בלבד. תרומה כזו תסייע לעוד קשיש להיות מאושר. מי שיש ביכולתו להעניק יותר, יוכל בעזרת 100 שקלים לסייע ל-5 קשישים. ומי שמעוניין לקחת את המצווה הזו צעד אחד קדימה, יוכל לתרום 100 שקלים בהוראת קבע קבועה וכך לדאוג ל-20 קשישים למשך חייהם.
